Nimic nu se aruncă, totul se mănâncă

Așa cum a promis ieri, o să vă spun ce fac cu albușurile care rămân de la rețetele în care folosesc doar gălbenușuri. Acum, că e sezonul fructelor preferate ale Alexandrei, o spumă de căpșuni ar fi yummy. Dar asta se poate face când îți rămân mai multe albușuri pe care să le folosești imediat.

De obicei, atunci când când am nevoie doar de un gălbenuș, albușul îl pun într-un recipient din plastic și îl depozitez în congelator. Când iar am nevoie de un gălbenuș, pun albușul peste cel înghețat. Și tot așa până se adună cam o cană de albușuri. Iar când vreau un desert rapid și bun (rapid e cuvântul esențial pentru mine în bucătărie), scot albușurile din congelator și le las să se dezghețe. Asta durează ceva, dar apoi mai am nevoie doar de 5 minute și câteva ingrediente.

Iată cum procedez. Primul pas, aprind cuptorul. Folosesc drept măsură o cană. Așadar, torn o cană de albușuri într-un castron și le bat cu mixerul până se fac spumă. Mixez în continuare adăugând treptat o cană de zahăr și zeama de la o lămâie. Apoi amestec încet cu o lingură adăugând treptat o cană de făină, jumătate de cană de ulei și cam o cană de fructe deshidratate – caise, prune, merișor, stafide, după preferințe și ce am prin bucătărie. Compoziția se toarnă într-o formă de guguluf sau de chec unsă cu unt și tapetă cu făină. Se coace la foc mic până se rumenește și trece testul scobitorii. Cantitățile se adaptează în funcție de câte albușuri aveți – volum egal de albușuri, zahăr, făină și jumătate de ulei, plus zeamă de lămâie.

Este un desert foarte aspectuos, gustos, care merge foarte bine și la pachețelul pentru școală sau serviciu.

Iată și rezultatul:

20150519_211501[1]

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu